събота, 21 декември 2013 г.

ПУХКАВИ МЕКИЦИ



2 1/2 ч.ч. топла вода
1 кубче мая
2 с.л. захар
1 с.л. сол 
брашно за меко тесто


Замесва се тестото от всички продукти. Оставя се в хладилника да престои за една нощ. Аз съхранявам рвстото в голям найлонов плик.












КОЗУНАК



Първият ми опит да направя козунак не беше много успешен, но така всеки открива грешките си.
1 кг брашно
4 яйца
450 гр захар
400 мл.прясно мляко
2 пак. жива мая (40 гр.)
100 гр. масло
2 с.л. олио

за намазване:
2 жълтъка
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно мляко

захар за поръсване

за плънка:
стафиди
шипков мармалад

От продуктите се омесва меко тесто. Оставя се да удвои обема си. Вади се върху набрашнена повърхност и не се меси, а се загъва няколко пъти и се дели на 12 части. Всяка част се разпъва внимателно, намазва се с мармалад и стафиди (може и локум или каквото предпочитате). Навива се на руло и така всеки три ролца сплитаме на плитки. Оставят се да втасат още за около половин час намазва се с жълтъка, поръсва се със захар и се слагат в загрята на 180 градуса фурна.

Добре е всеки козунак да се сложи в отделна формичка за да не се разлива, а да се надуе (именно там беше и моята грешка)







петък, 20 декември 2013 г.

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА



1 кг. картофи
1 глава кромид лук
3 яйца
настърган кашкавал
натрошено сирене
магданоз
черен пипер
кимон
чубрица
сол

Картофите се обелвар и сваряват. Намачкват се с преса или вилица. Лукът се настергва и се добавят всички продукти. Сместа се оставя в хладилника за час да се стегне. Оформят се кюфтета, овалват се галета и се пържат в сгорещена мазнина. Вадят се върху кухненска хартия.

Сосът който е на снимката е от пекан патладжан пасиран с чесън, малко сол и оцет. Към тази смес прибавям майонеза.





ПАНИРАН КАРФИОЛ


Карфиолът се начупва на малки розички. Може да се бланшира преди да се панира, но аз го панирах суров (става леко хрупкав и лично на нас ни харесва повече). 

за панировката:
2 жълтъка
250 мл. бира
Сол
Брашно за не много рядка смес (като смес за кекс)
Всичко се разбърква добре. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно с бавно разбъркване се добавят към сместа. Панировката става жъздушна.
Пускат се розичките от карфиола и се пържат в дълбок съд с много олио, което е добре загряло. Важят се с решетъчна лъжица в суд с кухненска хартия.

Със същата смес се панира сирене и кашкавал.
На снимката освен карфиол има и сиренце, което панирах с останалата панировка.





КОМПОТ ОТ КРУШИ




Озрели и ароматни круши се почистват и нарязват на кубчета. Във всеки буркан се слага от плода (количеството е пожелание, в зависимост дали обичате повече плода или сока от компота). Добавя се захарта (5-6 с.л.) и листо индрише. Може да се добави и карамфил. Бурканите се затварят и се варят 15-20 мин. 




ПОСТНА ЛЕЩА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ



Картоф
Морков
Крумид лук
3 скилидки чесън
Зелена чушка
Зехтин
Леща



Всички зеленчуци се слагат да заврат заедно с мазнината. Добавя се лещата. След като вече е сварена се добавя солта. Ври още 5 мин. и се поръсва с ронена чубрица. Пожелание се прави запръжка с малко мазнина и червен пипер, която се добавя и се изключва котлона.






ПИЛЕШКА СУПА



Пилешко месо
Картоф
Морков
Чушка
Крумид лук
Кервиз
Черен пипер
Люто чушле

Всички продукти се слагат заедно да се варят с мазнина и сол. След като месото се свари се обезкостява и се добавя половин чашка ориз (или фиде). 

След изклучване на котлона се добавя магданоз и се прави застройка.
за застройката:
2 жълтъка
2 лъжички кисело мляко
малко прясно мляко







КОЛЕДНИ СЛАДКИ



560 гр. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.л. сол
300 гр. меко масло
250 гр. захар
2 яйца
2 ванилии

Смесват се сухите продукти (пресятото брашно,бакпулвета,солта и ванилията). В отделен съд се смесват добре маслото и захарта, добавят се яйцата. След като всичко се смеси добре захарната смес се добавя към сухите продукти и се замесва тесто. Разточва се между два листа хартия за печене и се оставя във фризера за малко. С формички се изрязват курабийките, нареждат се на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене и се поставят в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пекат се около 10 мин. Веднага след изваждането на тавата се намазват за блясък.
за намазване за блясък:
1 разбито яйце, малко пудра захар и водичка, които се прекарват през цедка

След като изстинат добре се украсяват пожелание.
за глазурата:
пресята пудра захар се смесва с малко лимонов сок.




















вторник, 17 декември 2013 г.

СЛАДКО И ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ









Дюлите се измиват добре и се почистват и обелват (обелките и изрезките не се изхвърлят от тях се прави желето).
за сладкото:
За всеки килограм плод са необходими 1 ч.ч. вода и 1 кг. захар, които се слагат да заврат . Дюлите се настъргват и се прибават към врящия сироп. Пожелание се слагат няколко лисчета индрише за аромат. Оставя се да ври на тих огън до сгъстяване. Няколко минути преди да се отстрани от котлона се добавя по 1 ч.л. лимонтозу. Още топъл се пълни в подсушени бурканчета, които се затварят и се обръщат за да вакумират.







за желето:
Обелките и изрезките се покриват с вода и се сваряват. Прецеждат се и в този сок се добавя захар (за всеки литър сок, 600 гр. загар). Добавя се индрише. Вари се докато промени гъстотата (да се има предвид че след изстиване се сгъстява още). Топло се пълни в бурканчета, затварят се и се обръщат.











САЧ СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ



Свинско месо (ситно нарязано)
Чушки (червени и зелени)
2 големи глави кромид лук
Гъби
Тиквичка
Сварен червен фасул
Царевица
Доматено пюре
Чесън




Запържваме лука и месото. Прибавяме чаша вино. Когато месото е готово се отделя в съд и в същата мазнина запържваме всички зеленчуци. Накрая смесваме всичко и оставяме дестина минути преди да отстраним от огъня.












ВАРЕНО С НАХУТ (КОСИДО)



Ще ви представя нещо от испанската кухня за студените зимни дни.

необходими продукти:
пилешко месо
телешко месо
свинско месо
солен свинси кокъл 
парче от осолен свински бут (хамон)
прясна сланина
солена сланина
колбас (чоризо)
картоф
нахут



Измитото и почистено месо (без колбаса) заедно с предварително накиснатия от предишната вечер нахут и два картофа, малко сол и мазнина се слагат в тенджера да се варят (аз ползвам херметическата, че спестява време). След като месото е сварено прибавяме колбаса и вече не затваряме тенджерата. Така ври още дестина минути. 
Отделяме месото и нахута и в бульона прибавяме фиде и варим.
Много вкусна и енергийна храна.





СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ



Всички знаем как се прави доброто старо свинско с кисело зеле но все пак ще напиша два реда.

Запържва се в мазнина свинско. Прибавя се нарязана на ситно една средно голяма кисела зелка. Запържва се дестина минути, поръсва се с 1 с.л. червен пипер, добавя се 1 дафинов лист и се залива с разсол и се оставя до пълно сваряване на месото и зелето.








ТУТМАНИК



1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
2 куб. жива мая
3 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
брашно
масло
за намазване - 2 жълъка, ссмесени с малко зехтин и лъжичка прясно мляко
сирене


В топлото прясно мляко разтваряме маята, захарта и малко брашно и оставяме да шупне. В дъбок съд разбиваме яйцата, зехтина, оцета, киселото мляко,  маяната смес и се прибавя по малко от двойно пресятото брашно. Меси се до получаване на меко тесто. Оставя се да почине 10 мин. след което се оформя пожелание.

Eто как го оформих аз: разделих тестото на равни топки (100 гр. всяка) Всяка топка разточих на елипса, намазах с масло и наръсих със сирене. Навих на рулце и разрязах на две. Наредих е тавата както съм показала на снимките.

Оставя се да втаса. Намазва се с жълтък смесен с малко зехтин и прясно мляко, поръсва се с сусам и се слага в студена фурна, която се вклучва на 150 градуса и всеки 10 мин. се увеличава до достигане на 180 градуса.