ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!
Основно тесто за пита:
500 мл. топло прясно мляко
40 гр. прясна мая
2 с.л. захар
3 с.л. зехтин
3 яйца
1 с.л. оцет
около килограм брашно
сирене
разтопено масло
за намазване преди печене 1 яйце разбито с 2 с.л. зехтин и 1 с.л. прясно мляко
за декорация маково семе и сусам
Оформянето беше импровизация на момента.
Отделих от тестото шес топки, които разточих , намазах с масло и наръсих със сирене. Всяка навих на руло и сплетох две плитки с по три фитила всяка. В средата също разточена кора с масло и сирене от колято оформих топка която покрих с разточена кора с разрези. В единия край розички, а в другия малка топка върху която оформих мартеница направена от тесто, приготвено само от вода, брашно и сол. Част от това тесто оцветих с червена сладкарска боя.
След оформяне, питата се оставя да втаса още 20 мин и се пече на 170 градуса.
супер... за пореден път доказваш, че си царица на питките...
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи Толик!!! Не стана точно това което си представях, но пък наистина вкусна :)))
Изтриване