петък, 17 януари 2014 г.

ПИТКА ''ЕДЕЛВАЙС''



Тази питка е по рецепта от кулинарен блог Кулинарен елексир.

170 мл. айрян
1 кубче мая (25 гр.)
2 яйца+1 белтък
2 с.л. стопено масло
1 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 600 гр. брашно

за намазване:
1 жълтък, разбит с 1 ч.л. зехтин и 1/2 ч.л. прясно мляко

Маята се разтваря в айряна заедно с захарта и малко брашно. След като шупне се прибавят продуктите и се омесва меко тесто.
Оставя се да втаса.
Разделя се на 4 части, трите от които се тазточват на кръгове с големина на тавата. Слагат се една върху друга, като между всяка се намазва с разтопено масло без последната. Разрязва се на осем равни части, като се започва от центъра и разреза не стига до ръба. Всяка част се обръща като лъч навън. Четвъртата част се разточва, намазва се с масло и се навива на руло. Реже се по показания на снимките начин. 
Оставя се да втаса за около 20 мин и се пече на 170 градуса.
След изваждане от фурната се намазва с масло.





















Няма коментари:

Публикуване на коментар