вторник, 14 януари 2014 г.

ЗЕЛНИК (С КИСЕЛО ЗЕЛЕ)




за тестото:
250 мл.топло прясно мляко
1 кубче мая (25 гр.)
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л зехтин
1 ч.л. сол
около килограм брашно

за плънката:
1 кисела зелка
зехтин
1 ч.л. червен пипер

С млякото, маята, захарта и малко брашно се прави кашичка за активиране на маята. Като шупне се замесва тесто с всички продукти. оставя се да втаса.
Киселата селка се нарязва на ситно и се запържва в зехтин до готовност. Добавя се червен пипер.
Тестото се разделя на няколко части и всяка се разточва на тънка кора. Поръсва се със зехтин и се разпределя от зелето. Завива се на руло и се подрежда в тава. Пече се на умерена температура 170 градуса. 
След изваждане, още топла се намазва с масло.
















1 коментар:

  1. 250мл мляко определено е малко.Пробвах рецептата,но за толкова брашно ми бяха необходими 500 мл мляко!

    ОтговорИзтриване