сряда, 11 декември 2013 г.

ПИТА

2 кубчета мая се размиват с 1 ч.ч. топла вода и 1 ч.ч. топло прясно мляко, 1 с.л. захар и малко брашно и се оставя да шупне. Разбиват се 3 яйца, ч ц.л. сол,1 с.л. олио, 1 с.л. оцет. Всичко това се смесва с вече шупналата мая и прибавяйки пресято брашно се меси меко тесто. Разделя се на равни части (около 12/13 бр.). Моделираме пожелание, като всяка топка се потапя в разтопено масло ( в случая аз разтеглям топката, поръсвам сирене, навивам на руло и правя нещо като възел). След като се подреди питата се оставя на топло да втаса. След като втаса се маже с разбит жълтък смесен с малко зехтин и прясно мляко ( по малко зехтин и мляко за гъста каша).Поръсва се със сусам и ким и се слага в студена фурна, която се вклучва на 150 градуса, като всеки 10 мин. температурата се увеличава по малко докато достигне 190 градуса. След изпичане се покрива с кърпа за 10 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар