500 мл. топло мляко
3 яйца
40 гр. жива мая
2 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
около килограм пресято брашно
около 150 гр. разтопено масло
за намазване се разбива жълтък с 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. прясно мляко
Маята се разтваря в млякото заедно с захарта и 3 с.л. брашно. След като шупне се замесва меко тесто с останалите продукти. Оставя се да втаса до удвояване на обема.
Разделя се на 6 равни части. Трите се разточват на еднакви кръгове. Корите се нареждат една върху друга като между всяка се маже обилно с масло.
Оформянето е показано по-долу на снимките (1)
За вътрешния кръг от листа се разточват две от частите и се оформят по дадения начин (2)
От последната част от тестото се оформят розичките за средата (3)
Оставя се да втаса още около 20 минути в загрята на минимум фурна (50 градуса).
Намазва се с жълтък.
След това се овеличава до 170 градуса.
1
2
3
Много е красива Линка, чак не ми се ще да я разчупвам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря мила, от нея вече и помен няма. Снощи я подарих на наш приятел за рожденния му ден и хубаво си похапнахме. Беше станала много вкусна.
ОтговорИзтриване