понеделник, 24 февруари 2014 г.

ПИТА "ВЕТРИЛО"


400 мл. топло мляко
40 гр. прясна мая
2 с.л. захар
3 яйца
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
килограм пресято брашно

100 гр. разтопено масло за намазване
сирене
1 яйце, разбито с 1 с.л. зехтин и 1 с.л. прясно мляко за намазване на питата преди печене
сусам и маково семе

Тестото се приготвя по обичайния начин, като първо се разтваря маята в млякото, заедно със захарта и няколко лъжици брашно. След като шупне се замесва тесто заедно с останалите продукти. След втасване се оформя по показания на снимките начин.
















17 коментара:

  1. Здравейте!
    Замесих питата,имам питане колко голяма трябва да е тавата?
    От Благословинова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моята е с диаметър 30 см. и дълбока 13 см. Успех!!!

      Изтриване
    2. Получи се чудесна пита,нямаше вид,но на вкус е супер!Определено пак ще се прави.

      Изтриване
    3. Много се радвам, че се е харесала. У дома вече е традиция през почивните дни.

      Изтриване
  2. здр. днес я пробвах и стана много много добра :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Искре много се радвам, че ти е харесала!!! Поздрави!!

      Изтриване
  3. Намазва се яйцето,зехтина и млякото и тогава сусама? Правилно ли разбрах ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да точно така накрая е сусама или маково семе

      Изтриване
  4. Здравейте,замесих тестото ,но ми се получи сякаш твърдичко,явно съм изтървала брашното повечко! Мога ли да го оправя или пак ще се получи питката и така :)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Елена май ти отговарям доста късно но предполагам че като го оставиш да втаса то ще бухне. Надявам се да се е получила добре. Сигурно си сложила повече брашно. То се прибавя по малко по време на месене. Честит 8 Март!!! Поздрави!

      Изтриване
  5. И аз да попитам на какви градуси и колко време я печете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На 170 градуса а времето зависи от печката. Може би около час

      Изтриване
  6. Много хубав модел и лесен. И много добре изглежда. Тези дни ще го направя и аз.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна рецепта, която открих късно - чак сега. Лесна за изпълнение, ефектна на вид и много, много, премерено вкусна!

    ОтговорИзтриване
  9. Никога не съм правила нещо по хубаво от това много много Благодаря за рецептата да сте жива и здрава вие и вашето семейство Марияна Дамянова

    ОтговорИзтриване
  10. Направих питката за трети път. Изяжда се за още топла. Сега все ме молят да я приготвям. Това е наѝ-хубавата рецепта за питка ,на която съм попадала. Браво Павлина и благодаря!!!

    ОтговорИзтриване