вторник, 19 август 2014 г.

ТОРТА "КУПОЛ"


Една невероятно вкусна, бърза и лесна торта, която харесах в прекрасния блог на Пламена Петкова. Благодаря за подробната рецепта, Пламена. 
Аз също ще се опитам да я представя възможно най-ясно.
Не съм променяла почти нищо от рецептата.

4 бр. готови рула (моите бяха от по-малките затова са повече на брой)
1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
5 жълтъка
5 с.л. брашно
500 мл. сладкарска сметана
1 пак. желатин (10 гр.)
2 ванилии или 1 есенция (аз ползвах течна)
кора от лимон
200 гр. меко масло / 50 гр. масло за белия ганаш
3 с.л. пудра захар
100 гр. черен шоколад за шоколадовия ганаш
40 гр. черен шоколад за декориране
100 гр. бял шоколад


Предварително се подготвят шоколадовия ганаш и млечния крем за да могат да изстинат.

шоколадов ганаш:
затоплят се 100 мл. от сметаната и в нея се начупжа 100 гр. черен шоколад. Бърка се до получаване на хомугенна смес.

млечен крем:
Сварява се литър мляко със захарта, брашното и жълтъците. Към горещия крем се добавя желатина и се разбърква добре. Оставя се да изстине.

маслен крем:
разбива се 200 гр. меко масло с пудра захар (най- добре с миксер)

Към масления крем се добавя малко по малко от напълно изстиналия млечен крем, като се бърка с миксер до получаване на пухкав крем.

сглобяване на тортата:

Кръгла купа застиламе със стреч фолио

Нареждаме рулата нарязани на еднакви парчета


Намазва се дебел слой от крема. Подреждат се още няколко парчета и пак се намазва с крем.


След това се изсипва шоколадовия ганаш.

Нареждат се и последните парчета от рулото, като се изравнява.


Накрая се намазва с останалия млечно-маслен крем и се завива с фолиото.


Оставя се да се стегне в хладилник поне 2-3 часа.

През това време се приготвя белия ганаш. Също като шоколадовия, но се добавя и 50 гр масло за да се стегне по-добре.
бял ганаш:
100 мл. сметана, 100 гр. бял шоколад и 50 гр масло
Оставя се да се охлади.

Охладената торта се обръща върху поднос и се отстранява фолиото.


Останалата сметана (300 мл.) се разбива с 3 с.л. захар и се заглажда цялата торта.


Белия ганаш се изсипва внимателно върху тортата (не трябва да бъде много течен) и с помоща на шпатула се разнася по цялата повърхност.


Останалия черен шоколад (40 гр.) се разтопява на водна баня заедно с 1 с.л. олио за гланц.
С помоща на фунийка от пергаментова хартия или фин шприц се прави спирала върху тортата и с помоща на клечка се оформят фигури.




Тортата се оставя да престои в хладилник най-добре цяла нощ преди консумация.

Изглежда доста сложно заради подробните обяснения, но никак не е ...уверявам ви!!!






















Няма коментари:

Публикуване на коментар