събота, 28 декември 2013 г.

КОМПОТ ОТ ДЮЛИ



дюли
захар
индрище
карамфил (пожелание)

Дюлите се измиват и почистват. Обелват се и се нарязват на кубчета. Във всеки буркан се слага от плода, 6 с.л. захар, индрише и пожелание карамфил. Бурканите се затварят и се варят два часа и половина.
След като се извадят, бурканите се обръщат с капачката надолу за да вакумират.





КОМПОТ ОТ СЛИВИ


сливи
захар
индрише
карамфил

Във всеки буркан се слага от плодовете, листо индрише, 6 с.л. захар и едно карамфилче (пожелание). Бурканите се затварят и се варят 20 минути.
Изваждат се и се обръщат с капачките надолу.







ПОСТЕН ФАСУЛ


1 ч.ч. фасул
1 глава крумид лук
2 моркова
1 зелена чушка
суха червена чушка
1 картоф

Всичко се слага да ври с малко олио. След като фасула се свари се посолява, поръсва се със сушена чубрица и се прави запръжка с малко мазнина и червен пипер.








ОШАВ


сушени сливи
сушени кайсии
захар
индрише
 Сушените плодове се варят с вода, захар на вкус и 2 листа индрише.
Консумира се охладен.








ЗЕЛЕВИ СЪРМИ


1 малка кисела зелка
1 купичка ориз
1 глава кромид лук
солена сланинка нарязана на малки кубчета (пожелание)
олио

Ситно нарязания лук се запържва в мазнина. Добавя се ориза, чаша и половина разсол и чаша вода. Когато водата изври се завиват сърми с предварително подготвените здрави зелеви листа. Във всяка сърмичка пожелание се слага парченце сланинка, която предава чудесен вкус. Сърмите се нареждат в подходящ съд, заливат се с разсол и малко водичка, затискат се с чиния и се слагат във фурната ( може и на котлона).




СУПА ТОПЧЕТА



1 глава кромид лук
2 моркова
1 картоф
1 зелена чушка
черен пипер 
кайма
олио
сол
1/2 ч.ч.ориз

за застрийката:
1 жълтък
2 с.л. кисело мляко
малко прясно мляко

магданоз
Зеленчуците се слагат да заврат с мазнината и черния пипер. 
Каймата се измесва с млян черен пипер, кимон, яйце, сол и се оформят малки топчета. Прибавят се към вече заврялата вода със зеленчуците.
Когато всичко се свари се добавя ориза.
След готовност на ориза се изклучва котлона, поръсва се с ситно нарязан или сучен магданоз и супата се застройва.








петък, 27 декември 2013 г.

ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ


Сухите чушки се слагат във вода да омекнат.
Запържва се 1 глава ситно нарязан кромид лук с малко мазнина. Когато лукът стане прозрачен се слага към него каймата да се запържи също.Добавят се подправки (черен пипер, кимон, чубрица, магданоз, сол). Прибавя се ориза (количеството зависи от броя на чушките.. за 8 средноголеми чушки - 1/2 кг. кайма и 1/2 ч.ч. ориз). Добавя се топла вода (за пълнени чушки аз слагам една част ориз и две части вода). Оставя се да изври водата на тих огън.
Чушките се пълнят, подреждат се в тавичка, леко се намазват с олио, слага се половин чаша вода и се пекат във фурната до готовност.






четвъртък, 26 декември 2013 г.

ПИТА "ЦВЕТЕ"


2 ч.ч. топла вода
1 1/2 кубче мая (1 куб.= 25 гр.)
2 ч.л. захар
2 яйца
3 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. сол
брашно за меко тесто
жълтък за намазване
масло
сирене

Приготвя се тесто от всички продукти без маслото и сиренето по познатия начин (виж описанието в рецептата ПИТКА "МАЛКО СЛЪНЦЕ"). 
От тестото се отделя топка с размер на яйце. Останалото се разделя на четери части. Всяка се разточва на кора по-малка от тавата в която ще се пече. Намазва се с масло и се поръсва със сирене. Корите се нареждат една върху друга. Последната не се маже с масло. Реже се по начина показан на снимките. 
Малката част, оставена в началото служи за декорация (виж снимките).
Оставя се да втаса.
Преди печене се намазва с кашичка от жълтък, малко зехтин и лъжичка прясно мляко.Поръсва се със сусам.
Поставя се в студена фурна, която се вклучва на 170 градуса.
Като се изпече се покрива с кърпа за малко.























ПИТА "МАЛКО СЛЪНЦЕ"


1 1/2 ч.ч. топла вода
1 кубче мая (25 гр.)
1 с.л. захар
3 с.л. зехтин
1 с.л. сол
масло за намазване на блатовете
брашно за меко тесто

От водата, маята, захарта и малко брашно се прави кашичка за активиране на маята и се оставя докато шупне. Прибавя се зехтина, пресято брашно и солта. Меси се до получаване на меко тесто. Оставя се да втаса до удвояване на обема. 
След като втаса тестото се разделя на две. Едната част се разделя на пет еднакви топки, които се разточват с големина,приблизително колкото е съда в който ще се пече ( в случая аз използвах форма за торта). Всяка кора се намазва с масло без последната, която трябва да е малко по-голяма за да покрие останалите четери. Нарязва се на осем равни части като се започва от средата и разреза НЕ стига до края .
Другата половина от тестото се разделя на шест еднакви части, като едната се оставя за центъра на питата. останалите пет се разточват по познатия начин но трябва да са по -малки, защото са за вътрешната част. Режат се по показания начин, като разрезите не трябва да съвпадат с предишните.
В средата се поставя отделената топка.
Намазва се с масло и се оставя да втаса.
Пожелание се поръсва със сусам и мак.
Слага се в студена фурна, която се вклучва на 170 градуса. 
След изпичане се покрива с кърпа за дестина минути.





















СОЛЕНА ТОРТА




Картофи
Моркови
Царевица
Шунка
Кисели краставички
Яйца
Майонеза
Колбас
Маслини


Картофите, морковите и яйцата се сваряват. Всички продукти се настъргват на пластове във форма за торта, като между някои продукти се маже с майонеза. Всеки пласт се натиска леко за да стане по сбито. Винаги може да се добави или премахне някой от продуктите, всичко е въпрос на вкус. Слага се в хладилник за една нощ. 
След като е престояла в хладилник се премахва внимателно ринга на формата и се намазва с майонеза за да се декорира лесно.
Декорацията е пожелание.









сряда, 25 декември 2013 г.

ОРЕХОВА ТОРТА


30 гр.шоколад
2 ванилии
6 яйца
350 гр. захар
2 белтъка
400 гр. смлени орехи

Разбъркват се 3 яйца, 3 жълтъка и 250 гр.захар до побеляване.Добавят се 250 гр. смлени орехи и ванилиите. Трите белтъка се разбиват на сняг и с леко бъркане се смесват с ореховата смес. Изсипва се във форма за торта и се пече в загрята на 180 градуса фурна. Когато изстине се маже с крем.

За крема:
Двата белтъка се разбиват на сняг със 100 гр. захар. Добавя се настърган шоколад и половината от останалите орехи. Маже се.

Цялата торта се поръсва с орехи.






КРЕМ