събота, 14 декември 2013 г.

МЕДЕНКИ



2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. мед
1 ч.л. канела
1 с.л. сода бикарбонат
4 ч.ч. брашно
Замесва се тесто, разточва се и се изрязва с различни форми. По желание се намазват с мармалад и се слепват.





БАНИЦА В КЕКСОВА ФОРМА



1 пак.кори за баница
350 гр. сирене
60 гр. разтопено масло
5 яйца
500 мл. газирана вода


Взема се една кора, наръсва се със сирене, свива се на хармоника и се поставя във формата. Така се процедира със всички кори. Залива се със смес от яйцата, маслото и газираната вода. разклаща се добре формата за да се разпредели сместа навсякаде. Пече се на 180 градуса.






РЕВАНЕ



6 яйца
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. захар
кора от един лимон
 Изсипва се в намаслена и поръсена с брашно тавичка. Пече се в загрята фурна на 180 градуса. След като изстине се залива горещ захарен сироп.
сиропа:
3 ч.ч. захар
5 ч.ч. вода
ванилия






четвъртък, 12 декември 2013 г.

ПИЛЕШКИ САЧ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ




Запържва се нарязан бекон, прибажя се едро нарязан кромид лук (2 или 3 глави) прибавя се обезкостено пилешко месо, Когато месото е готово всичко се изважда в затворен съд и в същата мазнина се запържват нарязани на едри жулиени зелени и червени чушки и гъби и малко консервирани домати. След като заленчуците са готови се смесват с месото и всичко се поръсва с настърган кашкавал.






КЕКС С ПРЯСНО МЛЯКО






4 яйца
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
2 1/2  ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
   


Залят е с шоколадова глазура на д-р Йоткер и сладкарски перли.







КРЕМЧЕ НА ЕТАЖИ






2 пак. крем на д-р Йоткер
Сладко от смокини
Смлени бисквити
Цветна захар
Декорация пожелание


Много простичко, но вкусно.







МЪФИНИ СЪС СИРЕНЕ И ПОДПРАВКИ



4 яйца
1 ч.ч. олио
3 ч.ч. кисело мляко
2 ч.л. сода бикарбонат
4 ч.ч брашно
2 ч.ч. сирене
подправки (чубрица,босилек)

Разбиват се яйцата, олиото и киселото мляко със содата. Прибавя се пресятото брашно. Като се смеси всичко добре се добавят натрошеното сирене и подправките. 
Слагаме от тестото в хартиени формички за мъфини. Пълни се 2/3 от формичката.
Печат се в предварително загрята фурна 180 градуса.











БРАУНИ


300 гр. брашно
1 ч.л. сол
400 гр. масло
350 гр. шоколад
8 яйца
500 гр.захар
ванилия
орехи

Подготвя се правоъгълна форма, с хартия за печене. Както тавата така и хартията се намазват с масло.
Маслото се разтапя заедно с шоколада на водна баня. Добавя се половината захар и се снема от котлона.
Прибавя се ванилията.
Останалата захар се разбива добре с яйцата.
Част от яйчената смес се изсипва постепенно в шоколада с непрекъснато бъркане за да не се пресекът яйцата в горещия шоколад.
Смесват се и се добавя брашното , пресято със солта.
Накрая се добавят орехите.
Тестото се излива в тавичката и се слага в загрята на 180 градуса фурна.
Проверява се с клечка дали е изпекан.
Вади се от формата след като изстине.


















сряда, 11 декември 2013 г.

ПИТА

2 кубчета мая се размиват с 1 ч.ч. топла вода и 1 ч.ч. топло прясно мляко, 1 с.л. захар и малко брашно и се оставя да шупне. Разбиват се 3 яйца, ч ц.л. сол,1 с.л. олио, 1 с.л. оцет. Всичко това се смесва с вече шупналата мая и прибавяйки пресято брашно се меси меко тесто. Разделя се на равни части (около 12/13 бр.). Моделираме пожелание, като всяка топка се потапя в разтопено масло ( в случая аз разтеглям топката, поръсвам сирене, навивам на руло и правя нещо като възел). След като се подреди питата се оставя на топло да втаса. След като втаса се маже с разбит жълтък смесен с малко зехтин и прясно мляко ( по малко зехтин и мляко за гъста каша).Поръсва се със сусам и ким и се слага в студена фурна, която се вклучва на 150 градуса, като всеки 10 мин. температурата се увеличава по малко докато достигне 190 градуса. След изпичане се покрива с кърпа за 10 минути.

ПУХКАВ ТУТМАНИК С КИСЕЛО МЛЯКО




1п.мая,1с.л.равна сол,1с.л оцет,1с.л.олио,2-3 яйца 300мл.прясно мляко 1п.брашно 200г.кис мляко За плънката: 300г.сирене , 5 яйца 100г кис. мляко 50мл олио - начин на приготвяне смесване на маята захарта и леко затоплено прясно мляко и 2с.л. брашно-разбъркване и оставане на топло. пресяване на брашното и оставане на една страна. смесване на яйцата киселото мляко леко затопленото прясно мляко ,солта, оцета ,захарта и олиото. смесване на двете смеси заедно с брашното- омесване на меко тесто приблизително 20 минути - втасване.приготвяне на плънката:смесване на продуктите. оформяне на тутманика- разпределяне на тестото на 5 равни части,разточване на лист,добавяне от плънката,навиване и под формата на охлюв в тавата,повтаряне на операцията до изчерпване на количеството тесто ( може да оформите тутманика и по ваш избор )  повторно втасване за около 30 минути и печене първоначално на 150 градуса като всеки 10 минути увеличавате с 10-20 градуса максимум до 200 градуса 

вторник, 10 декември 2013 г.

ПИТА СЪС СИРЕНЕ





1 kg.брашно,3 яйца,1 кубче и половина мая,1 с.л. сол,1с.л. захар,1 с.л. олио,1 с.л. оцет,500 мл хладко прясно мляко и маргарин белла за маназването на блата ,както и 200 гр сиренце.Замесваме тесто от продуктите,оставяме го да почине около 20 мин.,после оформяме по желание,като между блатовете слагаме сиренето и отново оставяме да втаса още 30 мин.Когато втаса мажем отгоре с разбития жълтък,поръсваме с маково семе и ленено(може и сусам) и слагаме да печем в предварително загрята фурна на 180 градуса Пече се за около 30-40 минутки.Когато извадим питката я напръскваме отгоре с вода и я завиваме с хавлия за 10 мин.След това е готова за хапване.