събота, 4 януари 2014 г.

ПИТА СЛЪНЦЕ


1 1/2 кубче мая
1 1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. захар
3 яйца
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
2 с.л. олио
сирене
около килограм брашно
жълтук за намазване
сусам за поръсване

От топлата вода, маята, захарта и малко брашно се прави кашичка за активиране на маята. След като шупне се замесва тесто със останалите продукти и маяната смес. Оставя се да втаса до удвояване на обема. След това от тестото се отделя малка топка за центъра на питата. Останалото тесто се разтовва на две или три кори които се слагат есна жврху друга като между всяка се маже масло и се ръси сирене. Получения круг се реже на триъгълници (като пица). Всеки триягълник се завива като кифличка и се нареждат една до друга около средната топка като лъ4и на слънце. Оставя се да втаса около 20 мин. маже се с жълтък смесен с малко зежтин и лъжица прясно мляко и се поръсва със сусам. пече се в умерена фурна.




петък, 3 януари 2014 г.

ПЕЧЕНО ЗАЙЧЕ СЪС ЗАРЗАВАТ



В дълбок съд се задушават всички зеленчуци с маснина кромид лук, картофи, моркови, гъби,  чушки, патладжан, тиквичка (всичко нарязано на кубчета) заедно с дреболиите на зайчето. Като се задушат добре се разсрилат в тава заедно с измитото и почистено цяло зайче (или две). Добавя се чаша вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Когато месото е почти готово се отстранява фолиото за да се запече добре, като от време на време се облива със соса от тавата.




КЕКС С ТОПЛА ВОДА И ЗАЛИВКА



4 яйца
2 ч.ч. захар
5 с.л. олио
1 ч.ч. топла вода
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
какао

за крема:
2 жълтъка
1/2 пак. масло
1 ч.ч. пудра захар

1 ч.ч. захар за карамела


След разбъркване на продуктите за кекса се отделя малко от сместа и се оцветява с лъжица какао.
Във форма изсипваме половината от бялата смес, след това какаовата и останалата бяла.
След изпичане в умерена фурна се охлажда и се маже с крема.
Накрая се залива с топъл карамел.

Рецептата е на Мими Димитрова.














ИДЕИ ЗА ДЕКОРАЦИЯ НА БЛЮДА






















ПОВЕЧЕТО ОТ ИДЕИТЕ ТУК СА ОТ НЕТА































четвъртък, 2 януари 2014 г.

ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ФИЛЕТА


Филетата се подправят с бял пипер, соев сос, сух чесън, магданоз, малко сол, зехтин и така престояват 12 часа.
Потапят се в яйце, овалват се в галета и се пържат в загрята мазнина.











ВРАТНА ПЪРЖОЛА


Месото се подправя черен пипер, кимон, сол, сос уорчестър, сух магданоз, сух чесън и зехтин.
оставя се да престои една нощ (в хладилник).
Изпечени на барбркю стават най-вкусни.





ЗАЕШКА ЯХНИЯ С КАРТОФИ



3 глави кромид лук
2 моркова
картофи
1 зелена чушка
заешко месо
зрунца черен пипер
дафинов лист
червен пипер
магданоз

Лукът се нарязва на едро и се задушава. Добавя се месото и се запържва. Когато месото се позапържи се слага 1 с.л. червен пипер. Прибавят се останалите зеленчуци, черен пипер, дафинов лист и се залива с вода. 
При готовност се поръсва с ситно нарязан магданоз.





ПАЛАЧИНКИ



4 яйца
500 мл. прясно мляко 
1 к.ч. кисело мляко
1 к.л. сода бикарбонат
брашно за смес с гъстота като за кексото тесто

масло за намазване