събота, 11 януари 2014 г.

ПОГАЧА




Тази прекрасна погача е по рецепта на Мима Димитрова. Благодаря Мими!!!

за тестото:
3 чйца + 1 белтък
500 мл. топла вода
1 пак. суха мая
1 с.л. захар
50 гр. масло
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
около 1 кг. брашно
масло за намазване 
сирене
сусам
В 200 мл. топла вода се размива маята заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да се активира маята.
Замесва се тесто от всички продукти. След като втаса се разделя на 6 равни части. Едната се поставя в центъра на тавата. Една се оставя за декорация и останалите четери се разточват на тънка кора и се нареждат една върху друга, като между всяка се маже с разтопено масло и се ръси сирене. Последната разточена кора не се маже. Навива се на руло и се реже на осем части по показания по-долу начин. Часта, оставена за декорация се разточва на кръг и се реже на оцем триъгълника, които се подреждат отгоре като листа.
Оставя се да втаса за около 20 мин.
Намазва се с жълтък, разбит с лъжица зехтин, поръсва се със сусам и се пече на 170  градуса.
След изпичане, още топла се намазва с малко масло.




















сряда, 8 януари 2014 г.

МУСАКА


около килограм картофи
600 гр. кайма
2 моркова
1 глава кромид лук
олио
магданоз
млян черен пипер
босилек
сол

за заливката:
4 яйца
300 гр. кисело мляко
1 с.л. брашно
сол

Лукът се запържва заедно с настърганите моркови. Добавя се каймата, която при запържването се наситнява с дървена лъжица. Осолява се и се слагат подправките. Накрая се прибавят картофите, нарязани на малки кубчета. Залива се с вода, колкото почти да се покрие всичко и се изсипва в тава. Пече се във фурната.

За заливката се разбиват жълтъците, киселото мляко, брашното и щипка сол. белтъците се разбиват на сняг и се добавят към сместа с леко разбъркване (така се вкарва въздух и застройката става много пухкава).
След като водата изври и картофената смес се запече се залива с яйчената смес и отново се запича до почервеняване.






вторник, 7 януари 2014 г.

ПАЙ С ЯБЪЛКИ




за тестото:
200 гр. масло
3 жълтъка
2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч захар
ванилия
щипка сол
2 с.л сметана
Рецептата по която правих този пай е с бакпулве. Ако се слага бакпулвр съдут трябва да е по голям, но според мен не е нужно да се слага. Този е с бакпулвер, но следващия път ще го пропусна. За правенето на пай не е нужен.

за пълнежа:
3 или 4 ябъли
канела

за крема:
3 белтъка
1/2 ч.ч. захар

От продуктите се замесва тесто. Една трета от него се отделя и се слага във фризера за по-дълго време да се втвърди. По-голямата част се оставя в хладилник за малко.
Голямата топка се разточва на кръг с големина на формата за пай и се застила в нея. Набожда се с вилица. 
Ябълките се настъргват и се разпределят върху тестото. Поръсва се с канела.
Белтъците и захарта се разбиват на сняг. С тази смес се покриват ябълките.
Най-отгоре се настъргва с едро ренде малката част от тестото, която се втвърдява във фризера. 
пече се в загрята до 170 градуса фурна.
Пожелание се поръсва с пудра захар.








СОЛЕН ПАЙ


Ето какво можете да направите с вчерашното печено пиле.



2 стъка праз лук
малко пърче бекон или пушена сланинка
печено месо, останало от предишно ястие (в случая, пиле в което има по малко картофи и ориз, от пълненото пиле от вчеа)
2 с.л. брашно
половин литър местен бульон
2 с.л. сметана за готвене
магданоз
млян черен пипер
мащерка
бутер тесто

Беконът (сланинката) се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се ситно нарязания праз и се оставя на тих огън около 30 мин.
Обезкостява се и се накъсва на ситно месото, което се добавя към праза. Като се запържи за кратко се слагат 2 с.л. брашно. Разбърква се добре и се залива с бульона (около половин литър гореща вода с 2 кубчета местен бульон). Ври около 5 мин. и се добавя сметаната. 
Тази смес се прецежда със ситен цедак. Сосът, който се отдели може да се използва за заливка при сервиране.
Местната смес се разтила в правоъгълна тавичка.
Бутертестото се разточва внимателно, поръсва се с магданоз. Сгъва се на две и пак се разточва  на лист с големина на тавата. Покрива се местната смес, като с краищата на тестото се обгръща сялата смес. 
Отготе се правят разрези на тестото.
Намазва се с жълтък, разбит с лъжица зехтин и лъжица прясно мляко. 
Пече се в за грята до 170 градуса фурна.






понеделник, 6 януари 2014 г.

ТОПЛА БАНИЦА ОТ ВЧЕРАШНАТА ПИТА


Една практична идея, която видях в една кулинарна група.
Останалото от вчерашната пита се нарязва на филии, подрежда се в тавата, поръсва се с нарязан на кубчета бекон, настърган кашкавал и се залива с 4 или 5 яйца, разбити с чаша кисело мляко и малко прясно млеко. 
Пече се в умерена фурна.










ПЪЛНЕНО ПИЛЕ


едно пиле
400 гр. кайма
1 глава кромид лук
гъби
1/2 чаша ориз
1/2 чаша консервиран грах
масло
картофи
черен пипер
магданоз
босилек
ронена чубрица
сол


В мазнина се запържва ситно нарязан лук. Прибавя се каймата, запържва се, след това гъбите, граха и ориза и се залива с 2 чаши вода. След извиране на водата се отстранява от котлона. Осолява се и се добавя млян черен пипер, магданоз, босилек и малко чубрица. 
Изчисеното и измито пиле се осолява. С помоща на лъжичка се отлепва внимателно кожата от месото и се слагат кубчета масло. Пилето се пълни с приготвената плънка и се поставя върху нарязани на много едро картофи (посолени). Залива се с голяма чаша бира.
Тавата се покрива с омазнено алуминиево фолио, което се отстранява след като пилето е почти готово. Пилето се облива често със соса от тавата.











ПИЛЕ С КАРТОФИ В ГЪРНЕ


пилешки бутчета
глава кромид лук
картофи
моркови 
масло
бял пипер
босилек
магданоз

Лукът, моррковите и картофите (нарязани на едро) се задушават в мазнина с магданоза, босилека, малко пипер и сол. Бутчетата се запържват в масло до зачервяване с млян бял пипер. Бутяетата се изваждат и в маслото се прибавят 2 с.л. брашно и чаша бяло вино. Завира до получаване на средно гъста кашичка. 
В гърне се изсипват картофите, отгоре се нареждат бутчетата и накрая се заливат с получената кашичка.
Пече се под капак.
Когато яденето е готово се отстранява капака за да се запече леко месото.








СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛИ


3 големи портокала
2 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. вода

Портокалите се сваряват (30 мин. в тенджера под налягане). Нарязват се на кубчета и се слагат да врат със захарта и водата до сгъстяване. Три минути преди отстраняване от котлона се прибавя пакетче лимонена киселина. Веднага се пълни в подсушени бурканчета и се затваря. Бурканчетата се обръщат с капачката надолу да вакумират.