сряда, 26 февруари 2014 г.

КРАЛСКА БИСКВИТЕНА ТОРТА


Благодаря на Теди Титива за споделената рецепта!!!

300 гр. бял шоколад
150 гр.сушени боровинки
100 гр. масло
60 гр. орехи
50 мл. течна сметана
100 бр. какаови бисквити
150 гр. обикновени бисквити
2 ванилии
сладък ликьор
за украса течен шоколад

На водна баня се разтапят белия шоколад, маслото, течната сметана и ванилиите.
Бисквитите се начупват. 
Боровинките се накъсват в ликьор и се оставят да се накиснат.
Орехите се запичат на котлон и се начупват.
Всичко се смесва, като боровинките се оцеждат от ликьора.
Подходяща форма се застила с стреч фолио и на дъното се залива с малко разтопен течен шоколад. Отгоре се изсипва бисквитената смес.
Оставя се в хладилник поне за 24 часа.
Колкото повече време престоява тортата, толкова по-вкусна става.








вторник, 25 февруари 2014 г.

ТОРТА С БАНАНИ


за блатовете:
печат се два блата, всеки един се прави от следните продукти
4 яйца
150 гр.захар
100 гр. брашно
ванилия
1/2 бакпулвер
30 гр. разтопено масло

за крема между блатовете:
1 л. прясно мляко
250 гр. захар
125 гр. меко масло
7 жълтъка
2 яйца
1 пак. нишесте банан
ванилия
1 пак. крем Оле
30 гр. царевично нишесте

крем за покриване на тортатa:
500 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус
ванилова есенция

Блатовете се изпичат и се оставят да изстинат. Всеки един се надупчва с вилица и пожелание леко се напоява със сироп или сок от компот.
Крема се приготвя като от млякото се отделят 100 мл. и в които се разбиват яйцата, нишестетозахарта и ванилията. Останалото мляко се слага да заври и се добавя по малко към яйчената смес. Всичко се връща на котлона на ниска степен и с постоянно бъркане ври до сгъстяване на крема. След отстраняване от котлона се добавя 1 па. крем Оле за подобряване на вкуса.
В съда в който ще се сглобява тортата се слага ринг и в него единия блат. Покрива се с 1/4 от крема. Отгоре се подреждат банани, нарязани пожелание. Върху бананите се покрива с друга 1/4 от крема. Следва втория блат, крем, банани, крем.
Тортата се оставя за една нощ в хладилник.
На следващия ден се освобождава от ринга и се покрива от всякъде с крем, приготвен от маскарпоне разбъркано добре с пудра захар и есенция.
Пожелание се поръсва с малко какао.










понеделник, 24 февруари 2014 г.

ХЛЯБЧЕТА С ПОДПРАВКИ



Това щеше да бъде само един обикновен домашен хляб, но малко преди да започна да го оформям видях селския хляб на Теди Титова, който беше направила с подправки и реших да опитам и аз. Получи се наистина невероятно. 
Благодаря Теди за идеята!!!

за тестото:
500 мл. топла вода
30 гр. прясна мая
2 с.л. захар
1 с.л. сок от лимон
3 с.л. зехтин
1 с.л. сол
около килограм брашно

разтопено масло за намазване
червен пипер (сладък)
червен пипер (лют)
чесън на прах
ронена чубрица
сирене

Маята се размива във водата заедно със захарта и малко брашно. След като шупне се замесва тесто заедно с останалите продукти.
Вече втасалото тесто се разделя на три части. Всяка се разточва, намазва се с разтопено масло, наръсва се с подправки, завива се на руло чиито краища се подгъват надолу и се оставя отново да втаса за около 20 мин.
Пече се на 170 градуса.









ПИТА "ВЕТРИЛО"


400 мл. топло мляко
40 гр. прясна мая
2 с.л. захар
3 яйца
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
килограм пресято брашно

100 гр. разтопено масло за намазване
сирене
1 яйце, разбито с 1 с.л. зехтин и 1 с.л. прясно мляко за намазване на питата преди печене
сусам и маково семе

Тестото се приготвя по обичайния начин, като първо се разтваря маята в млякото, заедно със захарта и няколко лъжици брашно. След като шупне се замесва тесто заедно с останалите продукти. След втасване се оформя по показания на снимките начин.