събота, 8 февруари 2014 г.

ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ИЗНЕНАДИ



пилешко месо
червена чушка
кисели краставички
настърган кашкавал
царевица
грах
крема сирене
магданоз
мащерка
смлян бял пипер
сол

Изпържват се няколко пилешки филета (може да се използва и печено месо останало от предишно ястие).
Месото и всички продукти се нарязват на малки кубчета. Добавят се подправките и всичко се разбърква с крема сиренето, именно то е спойката на всички продукти. Може да се добавят или изклучват продукти пожелание, но винаги се слага крема сирене.
Оформят се топки и се панират.
Овалват се в брашно, след това се потапят в разбито с бира яйце и се завършва с галета.
Пържат се в дълбок съд с повече олио (добре загрято)







ШАРЕН КЕКС


6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
6 с.л. вода
6 с.л. олио
какао
ванилия

3 белтъка се разбиват на твърда пяна саедно с половин чаша захар и 2 лъжици брашно.
Останалите яйца се разбиват с 1 чаша захар до побеляване. Добавят се водата и олиото при постоянно бъркане. Брашното се изсипва по малко като се бърква с дървена лъжица. Сместа се разделя на две, като едната част се оцветява с какао.
Във форма намазнена и набрашнена се изсипва жълтата, бялата и накраякафявата смес като между всяка се наръсва с какао.
Това по принцип трябваше да стане трицветен кекс, но незнайно защо бялата смес след изпичане се оказа жълта :). Рецептата по която го правих (същата която публикувах) е без бакпулвер, но аз реших че просто е пропуснат и прибавих. Предполагам, че именно това е грешката ми и затова бялата смес не остана бяла. И трите смеси трябва да станат доста гъсти (затова при прибавяне на брашното се бърка с дървена лъжица).
След като изстине пожелание се залива с глазура на доктор Йоткер.








ФАЛШИВ ХАЙВЕР


Една рецепта от моето детство, която видях в блога на Толик "Kitchen of Tolik"
1 ч.ч. грис
2 ч.ч. вода
1 жълтък
5 с.л. олио
сока от един лимон
1/2 глава кромид лук
майонеза

Чаша грос се изсипва във вряла вода и се бърка до сгъстяване. След като поизстине се добавя жълтък, ситно настърган лук, олио и лимонов сок. Разбърква се добре и се смесва с малко майонеза (количество в зависимост от вкуса).






ПИТА "СЪРЦЕ"





Първият ми опит за пита "Сърце" може да отиде в раздел "Неуспешни", но нали казват, че опитът учи. На вид не се получи, но пък беше вкусна. 
Рецептата за тестото е като и за останалите пити.

500 мл.топло прясно мляко
40 гр. мая
1 1/2 с.л. захар
3 яйца
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
около килограм пресято брашно

Технологията за месене на тестото е като всички останали пити.
Относно декорацията ще споделя това, което научих от тази пита дано бъда полезна на някой.
Фитилите които се обгръщат с плетка не трябва да бъдат много дебели, а кората с която оплитаме фитила (с нарезите) трябва да бъде по-плътна (аз я бях разточила доста фино). Когато кората е по плътна шарките при втасванве ще бъдат по-изразени.
Друга грещка в моята пита е това, че топката в центъра трябва да бъде доста по голяма, за да не се получи както при мен а именно че при втасване тя просто се изгуби между фитилите затова, че беше малка.
Разбира се декорацията е пожелание.
Дано съм била полезна.









четвъртък, 6 февруари 2014 г.

МИНИ КИФЛИЧКИ С МАК "ТОЛИК"


Тези вкусни кифлички са по рецепта от страхотния блог на Толик- "Kitchen of Tolik"
Благодаря са рецептата!!!

200 гр. меко масло
1 1/2 ч.ч. натрошено сирене
1 ч.ч. кисело мляко
4 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

белтък за намазване
маково семе за поръсване

Мекото масло се разбърква добре с натрошеното сирене (аз използвах миксер с бъркалките за тесто). Прибавя се киселото мляко и бакпулвера и накрая пресятото брашно чаша по чаша.
Тестото се оставя в хладилник за около час да се стегне.
Разделя се на няколко части и всяка се разточва на тънка кора и се нарязва на триъгълничета (както се реже пица). Всяко триъгълниче се навива на кифличка. 
Нареждат се в тава покрита с хартия за печене.
Намазват се с разбития белтък и се поръсват с маково семе.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до зачеряване.








сряда, 5 февруари 2014 г.

ПЪЛНЕНИ ЯЙЦА


яйца (твърдо сварени)
тиба тон (консервирана)
кисели краставички
печена червена чушка
пържено доматено пюре
майонеза

Твърдосварените яйца се разрязват на две. Смесват се нарязаните краставички, рибата, чушката и жълтъците, като един се оставя за декорация. Всичко се пасира и се добавя лъжица доматено пюре и лъжица майонеза. Разбърква се и се пълнят яйцата. Отгоре се настъргва на много фино ренде отделения жълтък.
Сместа, която остане си намажете на филийка...да ви е сладко!!!








ЧЕСНОВИ ОЛАДИ СЪС СИРЕНЕ



1 яйце
100 гр. крема сирене
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
7 с.л. брашно
100 гр. кашкавал (настърган)
100 гр. сирене (настъргано)
1 с.л. заквасена сметана
1 скилидка чесън (пресована)
магданоз

Яйцето се разбива с крема сирене и чесъна. Содата се разтваря в киселото мляко и се добавя, както и пресятото брашно. След като всичко е разбъркано добре се прибавят сиренето, кашкавала и нарязания магданоз.
Загряват се 2 ч.л. олио в тиган с незалепващо покритие и се слага по лъжица от сместа. Пържат се от двете страни до готовност.








вторник, 4 февруари 2014 г.

УМЕН СЛАДКИШ


4 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. разтопено масло
1 с.л. вода
1 ч.ч. пресято брашно
500 мл. хладко прясно мляко
2 ванилии

Жълтъците, отделени от белтъците се разбиват добре със захарта. Добавя се разтопеното масло и водата. Следва брашното и накрая млякото с ванилиите.
Белтъците се разбиват на твърда пяна и се добавят към сместа като се разбърква внимателно с шпатола. 
Готовата смес се изсипва в съд предварително подмазан с масло.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса около 45 минути.
При печенето, въпреки че всички продукти са разбити в хомогенна смес се отделя кексов блат отгоре, а отдолу остава кремообразния блат. Именно от там е и името на сладкиша.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Бърз, лесен и много лек и вкусен сладкиш.







ШНИЦЕЛИ С КАЙМА


400 гр. кайма
2 картофа (ситно настъргани)
1 глава кромид лук (ситно настърган)
4 яйца
100 гр. настърган кашкавал
сол
млян черен пипер
млян кимон
ронена чубрица

Измесва се каймата заедно с всички останали продукти.
В загрята мазнина се оформя тънак пласт от сместа и се пържи до готовност.







понеделник, 3 февруари 2014 г.

ХЛЕБНИ ПИТКИ



1 кубче мая (25 гр.)
350 мл. топлп прясно мляко
1 1/2 с.л. захар
2 яйца
1 с.л. сол
2 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
около килограм пресято брашно

Маята се разтваря в млякото заедно със захарта и 3 с.л. брашно. Оставя се да шупне, добавят се останалите продукти и се замесва меко тесто. Втасва до удвояване на обема.
Овормят се топки и се подреждат в тава с хартя за печене. Втасват още 20 минути, намазват се със зехтин, поръсваът се със сусам и се пекат на 170 градуса до готовност.









МИНИ МЪФИНИ С ЯБЪЛКИ И КАНЕЛА


1 яйце
200 гр. захар
250 гр. кисело мляко
100 гр. разтопено масло
250 гр. пресято брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
2 ч.л. канела
2 ябълки (настъргани)










неделя, 2 февруари 2014 г.

ТЕЛЕШКО ВАРЕНО



700 гр. телешко месо
картофи
моркови
ряпа
праз лук
корен от кервиз
черен пипер на зърна
олио
сол

Всички продукти се нарязват на едри кубчета и се слагат в тенджера, заливат се  с вода, добавя се мазнината и черния пипер и врат до пълна готовност. 
Дестина минути преди да се отстрани от котлона се добавя кашичка от 1/2 ч.ч. вода и 3 с.л. брашно.
Поръсва се със ситно нарязан пресен кервиз.









МАРИНОВАНА СЛАНИНКА



Прясна сланинка се нарязва на квадрати, големи около 10/10 и се сварява десет минути в зелев сок (разсол). След като изстине се овалва в подправки (смес от млени кимон, черен пипер, ронена чубрица, шарена сол, червен пипер и малко сол). Оставя се в хладилник да престои няколко дни за да поеме от подправките.
Овкусената сланинка се нарязва на филийки. В около 200 мл. оцет (количеството зависи от количестеото на сланината) се пресоват скилидките от голяма глава чесън, добавя се малко лют пипер. Оставяме накиснати филийките сланинка за около 10 минути. Нареждат се една до друга, като е хубаво по тях да остане полепнал чесън. Кубчето се завива в найлон и се пристяга с конец. Престоява в хладилник няколко дни преди консумация.









БАНИЦА С КОРИ И ЦАРЕВИЧНО БРАШНО



1 пакет кори за баница
4 яйца
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. царевично брашно
1 бакпулвер
400 гр. сирене

Яйцата се разбиват добре с олиото, киселото мляко брашното и бакпулвера.
Разстила се една кора, намазва се тънко със сместа и отгоре се слага следващата кора. Така се разстилат и намазват четири кори. Четвъртата след като се намаже се поръсва с натрошено сирене. Четирите кори се навиват на едно руло и се слагат в тава покрита с хартия за печене. Повтаря се до изчерпване на корите. 
Ролцата се навязват на парчета, намазват се с олио и се поръсват със сусам.
Баницата се пече в загрята на 170 градуса фурна.