събота, 18 януари 2014 г.

МЛЯКО С ОРИЗ



1 чаша ориз
2 1/2 чаши вода
2 1/2 прясно мляко
захар на вкус (2 чаши)
щипка сол

Водата, солта и ориза се слагат да врът на тих огън за около 15 мин. 
Добавят се млякото и захарта. 
Ври на бавен огън до сгъстяване.
Разлива се в чашки и пожелание се поръсва с канела.








ТИКВА СЪС ЗАЛИВКА



Тикавата се обелва и нарязва на кубчета. Задушава се с 1/2 чаша захар и 1 чаша вода до омекване. 
Изсипва се в тава и се залива с пет яйца, разбити с 1 литър прясно мляко и 1 чаша захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
По желание се прави заливка:
карамелизира се 1 чаша захар след което се прибавя бучка масло и чаша сладкарска сметана. Оставя се да поври.








ПИЛЕ ЖУЛИЕН



700 гр. пилешки гърди
200 гр. гъби
200 гр. кисели краставички
500 мл. готварска сметана
чаша бяло вино
топено сирене
млян бял пипер
босилек
сол
зехтин

Месото и краставичките се нарязват на жулиени, гъбите на шайби. 
Месото се запържва в 5 с.л. зехтин. Прибавят се гъбите и краставичките, солта, бял пирер и босилека. 
Когато се задушат гъбите се залива с чаша вино. След като изври виното се слага топеното сирене и сметаната.
Оставя се на тих огън до сгъстяване.











ТУТМАНИК БЕЗ ВТАСВАНЕ



Тази бърза и лесна рецепта е от блога Angellove´s Cooking.

200 топла вода
40 гр. мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4 яйца
около килограм брашно
сирене

200 гр. разтопено масло 

1 яйце за намазване

Маята се разтваря в топлата вода, заедно с захарта и малко брашно. След като шупне се прибавят останалите продукти и се измесва меко тесто. 
Разточва се квадрат с размери около 40-40 см. намазва се с 1/3 от маслото и се поръсва със сирене. Четерите ъгли се загъват като плик. Квадрата се обръща и се разточва отново с първоначалните размери. Маже се с масло и се ръси сирене. Това се повтаря три пъти, като последния път не се разточва а се обръща и се поставя в тава, постлана с хартия за печене.
Нарязва се по показания начин. След нарязване всеки триъгълник се притиска през средата (например с дървена лъжица) за да се отворят краищата. 
Намазва се с разбито яйце. 
Слага се в студена фурна, която се вклучва на 170 градуса.










петък, 17 януари 2014 г.

ПАЕЛЯ (PAELLA)



Една типично испанска рецепта.

200 гр. свинсо месо
200 гр. пилешко месо
морски дарове
200 гр. зеленчуци (замразени, полуготови- грах, зелен фасул, печена червена чушка)
300 гр. бланширан ориз
1 с.л. оцветител за ориз (colorante), който може да се замести с азафран
3 кубчета рибен бульон
1 литър вода
зехтин

В широк разлат съд се запържва ситно нарязаното пилешко и свинско месо. Прибавят се морските дарове ( аз ползвам замразен комплект, който включва и голямо кубче бульон от морски дарове. Ако са пресни се сваряват предварително и се ползва също и бульона). Добавят се зеленчуците и замръзенто кубче бульон от морски дарове (ако имате разбира се). След като всичко се задуши се залива с литър вода. Завира и се добавя ориза, трите кубчета рибен бульон и оцветителя за ориз (азафрана).
Оставя се на тих огън до извиране на водата. 
Изцежда се един лимон и се задушава под капак или алуминиево фолио за около 10 минути.











ПИТКА ''ЕДЕЛВАЙС''



Тази питка е по рецепта от кулинарен блог Кулинарен елексир.

170 мл. айрян
1 кубче мая (25 гр.)
2 яйца+1 белтък
2 с.л. стопено масло
1 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 600 гр. брашно

за намазване:
1 жълтък, разбит с 1 ч.л. зехтин и 1/2 ч.л. прясно мляко

Маята се разтваря в айряна заедно с захарта и малко брашно. След като шупне се прибавят продуктите и се омесва меко тесто.
Оставя се да втаса.
Разделя се на 4 части, трите от които се тазточват на кръгове с големина на тавата. Слагат се една върху друга, като между всяка се намазва с разтопено масло без последната. Разрязва се на осем равни части, като се започва от центъра и разреза не стига до ръба. Всяка част се обръща като лъч навън. Четвъртата част се разточва, намазва се с масло и се навива на руло. Реже се по показания на снимките начин. 
Оставя се да втаса за около 20 мин и се пече на 170 градуса.
След изваждане от фурната се намазва с масло.
















сряда, 15 януари 2014 г.

ПЪРЛЕНКА



Вчера правих питка, но явно бях направила повечко тесто и с остатъка реших да импровизирам и да спретна нещо като пърленка. Резултата беше впечатляващ, стана много вкусна.

Разточват се кръгове с големина на тигана. Върху единия се настъргва сирене, кашкавал и подправки (магданоз, мащерка, босилек). Другия се слага отгоре и отново се разточват за да се залепят един за друг. 
Пекат се в намазан с масло тиган от двете страни.
След изваждането отново се намазват с масло.











БОКА-ПИЦА


Бърза и лесна за приготвяне.
хляб
паста от пържени домати
консерва риба тон
колбас
кашкавал
скилидка чесън
сух магданоз

Рибата се смесва с малко от доматеното пюре и се намазва като основа върху хляба. Нарежда се нарязания на малки кубчета колбас. Поръсва се с настърган кашкавал. Накрая се залива с пържено доматено пюре, пасирано със скилидка чесън и магданоз. 
Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна или грил.










ГОВЕЧЕ В МИКРОВЪЛНОВА



зелена чушка
шпеков салам
кашкавал
суджук
кисели краставички
печена червена чушка
домат
сирене
яйце
черен пипер, босилек, мащерка, магданоз
и всичко което се намети в хладилника

Всички продукти се нарязват на малки кубчета и се нареждат на пластове.Прибавят се подправките. Отгоре се слага бучка масло, затваря се с капак и се слага в микровълнова печка.
Времето за печене е в зависимост от потенцията на печката.
След 7/8 мин при готовност на ястието се чуква отгоре едно яйце и се оставя за още две минутки.




вторник, 14 януари 2014 г.

ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ



В маснина се запържва една глава ситно нарязани  кромид лук и два моркова. Добавя се пилешкото месо и също се запържва. Слага се една супена лъжица червен пипер и се залива с вода. Посолява се. Обелват се и се нарязват на кубчета два картофа и се прибавят, както три скилидки чесън и няколко зрънца черен пипер. Ако фасулът е пресен се слага заедно с картофите, а ако е консервиран се добавя, когато картофите са почти сварени.
Когато яденето е готово се поръсва малко чубрица. 




СВИНСКИ ДЖОЛАН СКАРТОФИ НА ФУРНА


Джоланите се сваряват в херметическа тенджера със сол за кратко време. Избират се по-дребни картофи, обелват се и се овалват с подправки пожелание (черен пипер, магданоз, босилек, мащерка, сол).Заливат се с разтопено масло и се разбъркват.
Отгоре се слагат почти сварените джолани, намазват се с масло и съда се покрива с алуминиево фолио.
Пече се в силна фурна. 
След като всичко е готово се отстранява фолиото за да се запече. 







ПЕЧЕНА ПЪСТЪРВА


Рибата се почиства и измива добре.
В случая тази е осолена и печена на барбекю.




ЗЕЛНИК (С КИСЕЛО ЗЕЛЕ)




за тестото:
250 мл.топло прясно мляко
1 кубче мая (25 гр.)
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л зехтин
1 ч.л. сол
около килограм брашно

за плънката:
1 кисела зелка
зехтин
1 ч.л. червен пипер

С млякото, маята, захарта и малко брашно се прави кашичка за активиране на маята. Като шупне се замесва тесто с всички продукти. оставя се да втаса.
Киселата селка се нарязва на ситно и се запържва в зехтин до готовност. Добавя се червен пипер.
Тестото се разделя на няколко части и всяка се разточва на тънка кора. Поръсва се със зехтин и се разпределя от зелето. Завива се на руло и се подрежда в тава. Пече се на умерена температура 170 градуса. 
След изваждане, още топла се намазва с масло.