вторник, 4 февруари 2014 г.

УМЕН СЛАДКИШ


4 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. разтопено масло
1 с.л. вода
1 ч.ч. пресято брашно
500 мл. хладко прясно мляко
2 ванилии

Жълтъците, отделени от белтъците се разбиват добре със захарта. Добавя се разтопеното масло и водата. Следва брашното и накрая млякото с ванилиите.
Белтъците се разбиват на твърда пяна и се добавят към сместа като се разбърква внимателно с шпатола. 
Готовата смес се изсипва в съд предварително подмазан с масло.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса около 45 минути.
При печенето, въпреки че всички продукти са разбити в хомогенна смес се отделя кексов блат отгоре, а отдолу остава кремообразния блат. Именно от там е и името на сладкиша.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Бърз, лесен и много лек и вкусен сладкиш.












7 коментара:

  1. харесвам лесни сладкиши като този...

    ОтговорИзтриване
  2. НЕЩО НЕ РАЗБРАХ ЗА КЕКСОВИЯТ И КРЕМООБРАЗНИЯТ БЛАТ???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Маргарита. Доста късно виждам публикацията Ви за което се извинявам. При прченето се отделя кексовия блат от кремообразната текстура. Доста ясно се вижда на снимките. Сладкиша е много лек и вкусен. Препоръчвам го. Поздрави!!

      Изтриване
  3. Анонимен2 юли 2015 г., 14:23

    Извинявай, Павлина, а размера на тавичката какъв е? Благодаря ти!!! Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Петя, извинявам се че отговарям толкова късно. Тавичката е 26см. Много вкусен сладкиш. Надявам се да се хареса. Поздрави!!!

      Изтриване