вторник, 1 април 2014 г.

ЛЕСНА ТОРТА "НАПОЛЕОН"


Искрени благодаряности на Теди Титова за невероятната рецепта!!! Бърза, лесна и много вкусна!!!

кроасани без пълнеж
сладко (в случая от боровинки)
за крема:
400 мл. прясно мляко
400 мл. готварска сметана
1 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
7 с.л. брашно
4 ванилии
20 гр. масло

Крема се приготвя като в подходящ съд се смесват млякото и 200 мл. сметана и се слагат да заврат заедно със захарта. В останалата 200 мл. сметана се разбиват добре яйцата и брашното. Сместа се добавя към врящото мляко на струйка при постоянно бъркане. След готовност на крема се добавят ванилията и маслото.
Кроасаните се разрязват по дължина и се нареждат в голяма купа покрита със стреч фолио. Заливат се с част от крема. Отгоре на няколко места се слага сладко. Отново се нареждат кроасани, крем и сладко. Завършва се с кроасани.
Преди консумация престоява една нощ в хладилник да стегне добре.
Обръща се в поднос, отстранява се фолиото и се поръсва с пудра захар.















НЕДЕЛНА ПОГАЧА


250 мл. топло прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
30 гр. прясна мая
2 с.л. захар
3 яйца
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сол
около килограм пресято брашно

разтопено масло
сирене

жълтък за намазване
сусам и маково семе

В прясното мляко се разбърква маята и захарта и се оставя да шупне. Замесва се тесто от всички продукти. След като втаса се оформя пожелание. В снимките е показано как е оформена моята.









КЕКС С КОМПОТ


5 яйца
2 ч.ч. захар 
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно 
1 ч;ч. компот
1 бакпулвер
сладкарска боя за оцветяване

Отделят се 2 белтъка които се разбиват на сняг заедно с 1/2 ч.ч. захар.
Отделно се приготвя кексовата смес от останалите продукти.
В намазнена форма се изсипва от сместа, по средата се залива с белтъчната смеси се завършва с останалата кексова.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна.
Поръсва се с пудра захар.







понеделник, 31 март 2014 г.

ГОЛЯМА СЪРМА


листа от кисела зелка
1 глава кромид лук
мазнина
800 гр. кайма
1 купичка ориз
млян черен пипер
ронена чубрица
1/2 ч.л. червен пипер

В малко мазнина се запържва ситно нарязания лук. Прибавя се каъмата и след запържване, ориза. Залива се с 2 купички вода и се оставя на котлона до сгъстяване.Подправя се.
Във форма за кекс се подреждат листа та от зелката. Изсипва се вече готовия ориз и се покрива с листа. Залива се с малко зелев сок и се пече в умерена фурна до готовност.







ВАФЛЕНА ТОРТА




Това е една много лесна бърза и вкусна торта, но незнам дали в България се намират вафлените кори. Все пак ще напиша рецептата.

1 пак вафлени кори 
течен шоколад или разтопен такъв
декорация пожелание

Всяка кора се намазва с шоколад и така до желаната височина на тортата. 
Завършва се с шоколад и се украсява.
Преди консумация престоява една нощ в хладилник.










ЦАРЕВИЧНИ ПЛЕТЕНИЦИ


Благодаря на Веси от чийто блог " Сладко и солено" си откраднах тази интересна рецепта.
Не станаха така хубави като нейните, но пък много вкусни.
ето и рецептата.
20 гр. прясна мая
250 мл. топло прясно мляко
1 ч.л. захар
200 гр. царевично брашно
300 гр. бяло пресято брашно
1 1/2 ч.л. сол
2 яйца
80 гр. меко масло

1 яйце за намазване

Замесва се тесто, което след втасване се разточва на кора с дебелина около сантиметър като плота се поръсва с царевично брашно. Намазва се с меко масло и се загъва на две. Нарязва се на ленти и се осуква по начина показан на снимките по-долу.
Нареждат се в тава с хартия за печене и се оставят да втасат за малко. Печат се на 170 градуса.









МАСЛЕНИЦА


Благодаря на Мими Димитрова за споделената рецепта!!!

400 мл топла вода
40 гр. прясна мая
2 яйца
1 белтък
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
1.с.л. олио
около килограм пресято брашно

250 гр. разтопено масло
сирене

1 жълтък разбит с лъжица олио и лъжица прясно мляко за намазване
сусам за поръсване

Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. 
Разделя се на 6 части всяка от която се разточва, намазва се обилно с разтопено масло и се наръсва със сирене. Всички разточени кори се нареждат една върху друга. Върху последната не се поръсва сирене. 
Краищата се загъват навътре и се разрязва на 8 части. 
Оставя се да втаса за около още 20 мин. намазва се с жълтък, поръсва се със сусам и се пече на 170 градуса.