събота, 1 февруари 2014 г.

ПИТА "ЦВЕТЕ"




500 мл. топло мляко
3 яйца
40 гр. жива мая 
2 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
около килограм пресято брашно

около 150 гр. разтопено масло
за намазване се разбива жълтък с 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. прясно мляко


Маята се разтваря в млякото заедно с захарта и 3 с.л. брашно. След като шупне се замесва меко тесто с останалите продукти. Оставя се да втаса до удвояване на обема. 
Разделя се на 6 равни части. Трите се разточват на еднакви кръгове. Корите се нареждат една върху друга като между всяка се маже обилно с масло.
Оформянето е показано по-долу на снимките (1)
За вътрешния кръг от листа се разточват две от частите и се оформят по дадения начин (2)
От последната част от тестото се оформят розичките за средата (3)
Оставя се да втаса още около 20 минути в загрята на минимум фурна (50 градуса).
Намазва се с жълтък.
След това се овеличава до 170 градуса.

1

2

3












ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА ПО СЛУЧАЙ 100та ПУБЛИКАЦИЯ


 За мен е истинско удоволствие да споделя с вас стотната ми публикация!!!




за блатовете:
1 яйце
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
50 гр. стопено охладено масло
400 гр. пресято брашно

за крема:
1 литър цедено кисело мляко
1/2 ч.ч. захар
кората на един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл. сладкарска сметана
2 ванилии

сладко от боровинки
200 гр. орехи

начин на приготвяне:
При спазване на грамажите и начина на приготвяне, гарантиран сигурен успех с тази много вкусна торта.
Разбиват се яйцето и захарта, прибавят се останалите продукти за блатовете без брашното. След като всичко е разбъркано добре се поставя на котлона и с постоянно бъркане ври на тих огън около 25-30 минути. Сместа придобива карамелен цвят. Отастранява се от котлона и веднага се добавя пресятото брашно. Бърка се до получаване на тесто, което се доомесва върху набрашнена повърхност (брашното е напълно достатъчно). Разделя се на пер равни части. Всяка една се разточва на много тънка кора, която се пече в тава с хартия за печене за не повяче от три, четири минути. Така се процедира с всичките пет кори. След като изстинат се изрязват на еднакви кръгове с помоща на ринга от формата за торти. 
Крема се приготвя като към цеденото мляко се добавя захарта, настърганата лимонена кора, сока от лимон и накрая внимателно с помоща на шпатула добавяме разбитата сладкарска сметана.
За подсилване аромата на орехите се запичат за около пет минути в загрята фурна и след като изстинат се смилат.
Сглобяване на тортата:
Поставя се ринга върху съда в който ще се сглобява тортата. Слага се първия блат, намазва се с ктем, поръсва се с орехи и на места се накапва от сладкото. Отгоре се поставя следващия блат и се повтаря всичко с четирите блата. Върху последния пети блат се намазва само с крем, Като се оставя малко от крема за намазване страните на тортата.
Тортата се поставя в хладилник за около два часа да се стегне, след което с помоща на тънак нож се одлепва от стените на ринга и той се отстранява. Намазват се страните и цялата торта сер поръсва с млени орехи.
Престоява в хладилника най-добре 24 часа преди консумация.

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!






А ети и една идея какво може да си направите от изрезките на блатовете и крема, който може би щс ви остане.








сряда, 29 януари 2014 г.

КОШНИЧКИ


за тестото:
1 яйце
150 гр. меко масло
100 гр. пудра захар
около 300 гр пресято прашно
1 ванилия

за крема:
600 мл. прясно мляко
3 жълтъка
6 с.л. захар
3 с.л. брашно
2 жанилии

Замесва се гладко тесто от продуктите и се оставя във фризера да се стегне.
Взема се малка яаст от тестото оформя се на топка и с помоща на пръстите се разстила по стените на формичката. Всички формиски се нареждат в тава и се печат в предваритело загрята на 170 градуса фурна. Тъй като тестото е маслено по време на печене леко се слива във формичките така, че може да се натискат от време на време в центъра за да не се запълни хлътналата част (така ще побере повече крем). След изпичане се оставят да изстинат и се отделят от формичките.
За приготвяне на крема се слага да заври 500 мл. прясно мляко. Отделно се разбива останалото мляко заедно с продуктите за крема и се прибавя към вече заврялото мляко на тънка струйка. Бърка се постоянно до сгъстяване и сваряване на крема.
Кошничките се пълнят с толия крем и се декорират пожелание.













вторник, 28 януари 2014 г.

КЕКС С ТОПЛА ВОДА ТОЗИ ПЪТ БЕЗ ЗАЛИВКА




5 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
5 с.л. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
захаросани портокалови корички

пудра захар за поръсване








понеделник, 27 януари 2014 г.

ПРИНЦЕСКИ С КАЙМА


300 гр. кайма
1 яйце
100 гр. кашкавал (настърган)
50 гр. меко масло
сол
млян черен пипер
млян кимон
чубрица
шарена сол
150 мл. вода

Каймата се омесва добре с всички продукти като водата се сипва по малко накрая за да не стане смеската много рядла.
Филийките се намазват с тънак слой масло ( да се има предвид, че каймата вече съдържа малко масло) и след маслото се намазват с каймата.
Нареждат се на скарата от фурната (у дома обикновено се правят много затова отиват директно във фурната...ако са малко количество става и с партигрилчето). Пекат се в загрята на 150 градуса фурна, близо до горен реотан.









неделя, 26 януари 2014 г.

ПИЛЕШКИ ДЖОБ



пилешки гърди
кисели краставички (нарязани на жулиени)
нарязан на кубчета хамон (сушен свинси бут) разбира се става и с всякакъв колбал
топено сирене
чаша бяло вино
2 с.л. брашно
бял пипер
сол
босилек
100 мл готварска сметана
Пилешките гърди се нарязват на доста дебели пържолки, така че да се цепнат и да могат да се пълнят.
Във всяка се слага по малко от краставичките, колбаса и топено сирене. Затваря се с клечки за зъби. Осоляват се и се поръсват с млян бял пипер и сушен босилек.
Изпържват се в масло с малко олио.
В мазнината след изпържване на всички джобчета се запържва брашното. Дпбавя се топено сирене и виното. Ври докато се позгъсти и се добавя сметаната с която ври още пет минутки. Котлона се изклучва и в този сос се нареждат изпържените вече джобове за да поемат от соса.












ДОМАШЕН ХЛЯБ



2 ч.ч. топла вода
1 кубче мая (25 гр.)
1 с.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л. зехтин
около килограм пресято брашно

Маята и захарта се разтварят в топлата вода. След като шупне се замесва меко тесто с останалите продукти.
Втасва около половин час след което тестото се разделя на две и се разточва на дебела кора с форма на елипса. Завива се наруло и краищата се загъват. 
С остър нож се правят няколко разреза отгоре и се поставят в тава с хартия за печене. Оставя се в пдгрята на минимална температура (50 градуса) докато пак втаса и след това фурната се овеличава до 170 градуса и се пече до готовност.












СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ



Около килограм свинско месо ( ребра, гърди) се задушават в мазнина. След като водата, отделена от месото изври се добавя нарязана на ситно една кисела зелка. 
Запържва се като от време на време се разбърква.
Добаря се една супена лъжица червен пипер, залива се с сок от зелето и в случай, че разсола е доста солен се добавя вода.
Оставя се на тих огън до готовност. 
Поръсва се с черен пипер.







БАНИЦА БЮРЕК



1 пакет кори за баница
1 кубче мая (25 гр.)
1 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. топла вода
300 гр сирене
5 чйца
1/2 ч.ч. масло

Корите се разстилат  в тава, като между всяка се ръси натрошено сирене.
Аз ползвах Одринки кори, които са малко по дебели, но ако се ползват обикновени кори за баница, сиренето се поръсва на всеки две кори. След изразходването на всички кори баницата се нарязва и се залива с разтопено масло.
Маята се разтватя в топлата вода заедно със захарта. Смесвасе с разбитите яйца и се залива баницата. Оставя се за около половин час да повтаса. 
Пече се във фурна на 170 градуса.