събота, 1 февруари 2014 г.

ФРЕНСКА СЕЛСКА ТОРТА ПО СЛУЧАЙ 100та ПУБЛИКАЦИЯ


 За мен е истинско удоволствие да споделя с вас стотната ми публикация!!!




за блатовете:
1 яйце
150 гр. захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
50 гр. стопено охладено масло
400 гр. пресято брашно

за крема:
1 литър цедено кисело мляко
1/2 ч.ч. захар
кората на един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл. сладкарска сметана
2 ванилии

сладко от боровинки
200 гр. орехи

начин на приготвяне:
При спазване на грамажите и начина на приготвяне, гарантиран сигурен успех с тази много вкусна торта.
Разбиват се яйцето и захарта, прибавят се останалите продукти за блатовете без брашното. След като всичко е разбъркано добре се поставя на котлона и с постоянно бъркане ври на тих огън около 25-30 минути. Сместа придобива карамелен цвят. Отастранява се от котлона и веднага се добавя пресятото брашно. Бърка се до получаване на тесто, което се доомесва върху набрашнена повърхност (брашното е напълно достатъчно). Разделя се на пер равни части. Всяка една се разточва на много тънка кора, която се пече в тава с хартия за печене за не повяче от три, четири минути. Така се процедира с всичките пет кори. След като изстинат се изрязват на еднакви кръгове с помоща на ринга от формата за торти. 
Крема се приготвя като към цеденото мляко се добавя захарта, настърганата лимонена кора, сока от лимон и накрая внимателно с помоща на шпатула добавяме разбитата сладкарска сметана.
За подсилване аромата на орехите се запичат за около пет минути в загрята фурна и след като изстинат се смилат.
Сглобяване на тортата:
Поставя се ринга върху съда в който ще се сглобява тортата. Слага се първия блат, намазва се с ктем, поръсва се с орехи и на места се накапва от сладкото. Отгоре се поставя следващия блат и се повтаря всичко с четирите блата. Върху последния пети блат се намазва само с крем, Като се оставя малко от крема за намазване страните на тортата.
Тортата се поставя в хладилник за около два часа да се стегне, след което с помоща на тънак нож се одлепва от стените на ринга и той се отстранява. Намазват се страните и цялата торта сер поръсва с млени орехи.
Престоява в хладилника най-добре 24 часа преди консумация.

ДА ВИ Е СЛАДКО!!!






А ети и една идея какво може да си направите от изрезките на блатовете и крема, който може би щс ви остане.















4 коментара:

  1. Линка, да ти е честита първата стотна публикация :) Пожелавам ти още много сладки изкушения, с които да ни радваш, а ние с удоволствие да си ги приготвяме! Целувки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се да имате разрешение от Ирина Купенска за снимката която ползвате за корица!Иначе рецептите са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не не знам на кого е снимката , просто ми хареса в мрежата, но щом е проблем ще я премахна веднага без проблеми. Извинения.

      Изтриване