неделя, 16 март 2014 г.

ГРИС ХАЛВА С ОРЕХИ


300 гр. грис 
125 гр. масло
шепа орехови ядки
200 гр. захар
400 мл. вода

Грисът се запържва в маслото до порозовяване. Залива се със сироп от захар и вода предварително сварен. Бърка се до сгъстяване. Добавят се препечени и начупени орехи. Разбърква се добре и се слага във форма пожелание да изстине.






ТЕЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ В ГЪРНЕ


телешко месо
картофи
моркови 
кромид лук
чесън
тиквичка
патладжан
зелена чушка
червена чушка
ронена чубрица
сол
млян черен пипер

Месото и всички зеленчуци се нарязват на кубчета и се задушават за около 15 мин. с мазнина.
Подправя се с чубрица и черен пипер и всичко се изсипва в глинено гърне. Залива се с половин чаша бяло вино.
Пече се във силна фурна до готовност.




ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ЛУК


Почистените и измити дробчета се слагат в дулбок тиган и се пържат с малко сол. След като са полуготови се добавят 4  глави едро нарязан кромид лук и доматено пюре. Пвржат се до омекване на лука и пълното извиране на течноста.
Поръсва се с млян черен пипер.




ПЪРЖЕНИ ПИЛЕШКИ ВОДЕНИЧКИ


Воденичките се почистват и измиват добре. Сваряват се за около 20 мин. в тенджера под налягане в подсолена вода. Изцеждат се и се пържат в масло.
Поръсват се с черен пипер.




ХОЛЕСТЕРОЛНИ БОМБИ


Пилешки бутчета се осоляват, омазват се добре с майонеза и се поръсват с червен пипер.
Всяко бутче се слага в торбичка за печене. Затваря се и се нарязва на две, три места горната част на торбичката за да излиза въздуха при печене.
Нареждат се в тава и се пекат на 180 градуса до готовност.