вторник, 25 февруари 2014 г.

ТОРТА С БАНАНИ


за блатовете:
печат се два блата, всеки един се прави от следните продукти
4 яйца
150 гр.захар
100 гр. брашно
ванилия
1/2 бакпулвер
30 гр. разтопено масло

за крема между блатовете:
1 л. прясно мляко
250 гр. захар
125 гр. меко масло
7 жълтъка
2 яйца
1 пак. нишесте банан
ванилия
1 пак. крем Оле
30 гр. царевично нишесте

крем за покриване на тортатa:
500 гр. маскарпоне
пудра захар на вкус
ванилова есенция

Блатовете се изпичат и се оставят да изстинат. Всеки един се надупчва с вилица и пожелание леко се напоява със сироп или сок от компот.
Крема се приготвя като от млякото се отделят 100 мл. и в които се разбиват яйцата, нишестетозахарта и ванилията. Останалото мляко се слага да заври и се добавя по малко към яйчената смес. Всичко се връща на котлона на ниска степен и с постоянно бъркане ври до сгъстяване на крема. След отстраняване от котлона се добавя 1 па. крем Оле за подобряване на вкуса.
В съда в който ще се сглобява тортата се слага ринг и в него единия блат. Покрива се с 1/4 от крема. Отгоре се подреждат банани, нарязани пожелание. Върху бананите се покрива с друга 1/4 от крема. Следва втория блат, крем, банани, крем.
Тортата се оставя за една нощ в хладилник.
На следващия ден се освобождава от ринга и се покрива от всякъде с крем, приготвен от маскарпоне разбъркано добре с пудра захар и есенция.
Пожелание се поръсва с малко какао.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар