вторник, 7 януари 2014 г.

ПАЙ С ЯБЪЛКИ




за тестото:
200 гр. масло
3 жълтъка
2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч захар
ванилия
щипка сол
2 с.л сметана
Рецептата по която правих този пай е с бакпулве. Ако се слага бакпулвр съдут трябва да е по голям, но според мен не е нужно да се слага. Този е с бакпулвер, но следващия път ще го пропусна. За правенето на пай не е нужен.

за пълнежа:
3 или 4 ябъли
канела

за крема:
3 белтъка
1/2 ч.ч. захар

От продуктите се замесва тесто. Една трета от него се отделя и се слага във фризера за по-дълго време да се втвърди. По-голямата част се оставя в хладилник за малко.
Голямата топка се разточва на кръг с големина на формата за пай и се застила в нея. Набожда се с вилица. 
Ябълките се настъргват и се разпределят върху тестото. Поръсва се с канела.
Белтъците и захарта се разбиват на сняг. С тази смес се покриват ябълките.
Най-отгоре се настъргва с едро ренде малката част от тестото, която се втвърдява във фризера. 
пече се в загрята до 170 градуса фурна.
Пожелание се поръсва с пудра захар.











2 коментара:

  1. Изглежда вкусно :) Скоро ще опитам да го направя, въпреки, че у дома не са много привърженици на пайовете!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Вили, радвам се, че ти харесва. Ако не искаш прилича повече на пай, а на сладкиш сложи в тестото бакпулвер и то ще бухне. Иначе става много лек и вкусен. Поздрви.

    ОтговорИзтриване