четвъртък, 26 декември 2013 г.

ПИТА "МАЛКО СЛЪНЦЕ"


1 1/2 ч.ч. топла вода
1 кубче мая (25 гр.)
1 с.л. захар
3 с.л. зехтин
1 с.л. сол
масло за намазване на блатовете
брашно за меко тесто

От водата, маята, захарта и малко брашно се прави кашичка за активиране на маята и се оставя докато шупне. Прибавя се зехтина, пресято брашно и солта. Меси се до получаване на меко тесто. Оставя се да втаса до удвояване на обема. 
След като втаса тестото се разделя на две. Едната част се разделя на пет еднакви топки, които се разточват с големина,приблизително колкото е съда в който ще се пече ( в случая аз използвах форма за торта). Всяка кора се намазва с масло без последната, която трябва да е малко по-голяма за да покрие останалите четери. Нарязва се на осем равни части като се започва от средата и разреза НЕ стига до края .
Другата половина от тестото се разделя на шест еднакви части, като едната се оставя за центъра на питата. останалите пет се разточват по познатия начин но трябва да са по -малки, защото са за вътрешната част. Режат се по показания начин, като разрезите не трябва да съвпадат с предишните.
В средата се поставя отделената топка.
Намазва се с масло и се оставя да втаса.
Пожелание се поръсва със сусам и мак.
Слага се в студена фурна, която се вклучва на 170 градуса. 
След изпичане се покрива с кърпа за дестина минути.






















Няма коментари:

Публикуване на коментар