Това са продуктите и начина на приготвяне на тестото с което приготвям голяма част от моите пити.
450/ 500 мл. топло прясно мляко
45 гр. прясна мая
1 с.л. захар
3 яйца
3 яйца
1 с.л. сол
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
пресято брашно за меко тесто (малко повече от килограм)
Маята, заедно със захарта и 3 с.л. от брашното се разтварят в затопленото прясно мляко и се оставя да се активира (да шупне около 5/6 мин.). В част от пресятото брашно се разбиват яйцата, зехтина, оцета и солта. Добавя се сместа с активираната вече мая. Замесва се тестото, като малко по малко се добавя брашно до получаване на меко тесто. Готовото тесто се поръсва с брашно, покрива се с кърпа или стреч фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема.
Оформя се пожелание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар