неделя, 2 март 2014 г.

ПЪРВОМАРТЕНСКА ПИТА


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!!!

Основно тесто за пита:
500 мл. топло прясно мляко
40 гр. прясна мая
2 с.л. захар
3 с.л. зехтин
3 яйца
1 с.л. оцет
около килограм брашно

сирене
разтопено масло

за намазване преди печене 1 яйце разбито с 2 с.л. зехтин и  1 с.л. прясно мляко
за декорация маково семе и сусам

Оформянето беше импровизация на момента. 
Отделих от тестото шес топки, които разточих , намазах с масло и наръсих със сирене. Всяка навих на руло и сплетох две плитки с по три фитила всяка. В средата също разточена кора с масло и сирене от колято оформих топка която покрих с разточена кора с разрези. В единия край розички, а в другия малка топка върху която оформих мартеница направена от тесто, приготвено само от вода, брашно и сол. Част от това тесто оцветих с червена сладкарска боя.
След оформяне, питата се оставя да втаса още 20 мин и се пече на 170 градуса.




















2 коментара:

  1. супер... за пореден път доказваш, че си царица на питките...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи Толик!!! Не стана точно това което си представях, но пък наистина вкусна :)))

      Изтриване