вторник, 7 януари 2014 г.

СОЛЕН ПАЙ


Ето какво можете да направите с вчерашното печено пиле.



2 стъка праз лук
малко пърче бекон или пушена сланинка
печено месо, останало от предишно ястие (в случая, пиле в което има по малко картофи и ориз, от пълненото пиле от вчеа)
2 с.л. брашно
половин литър местен бульон
2 с.л. сметана за готвене
магданоз
млян черен пипер
мащерка
бутер тесто

Беконът (сланинката) се нарязва на ситно и се запържва. Прибавя се ситно нарязания праз и се оставя на тих огън около 30 мин.
Обезкостява се и се накъсва на ситно месото, което се добавя към праза. Като се запържи за кратко се слагат 2 с.л. брашно. Разбърква се добре и се залива с бульона (около половин литър гореща вода с 2 кубчета местен бульон). Ври около 5 мин. и се добавя сметаната. 
Тази смес се прецежда със ситен цедак. Сосът, който се отдели може да се използва за заливка при сервиране.
Местната смес се разтила в правоъгълна тавичка.
Бутертестото се разточва внимателно, поръсва се с магданоз. Сгъва се на две и пак се разточва  на лист с големина на тавата. Покрива се местната смес, като с краищата на тестото се обгръща сялата смес. 
Отготе се правят разрези на тестото.
Намазва се с жълтък, разбит с лъжица зехтин и лъжица прясно мляко. 
Пече се в за грята до 170 градуса фурна.











2 коментара:

  1. Много вкусно изглежда, красив е и на вид, а постъпковите снимки са много полезни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Канди, стана вкусно, а и така се оползотворява вчерашното печено. Със сигурност ще стане вкусно и с друго месо. Поздрави и от мен!!

      Изтриване