събота, 21 декември 2013 г.

КОЗУНАК



Първият ми опит да направя козунак не беше много успешен, но така всеки открива грешките си.
1 кг брашно
4 яйца
450 гр захар
400 мл.прясно мляко
2 пак. жива мая (40 гр.)
100 гр. масло
2 с.л. олио

за намазване:
2 жълтъка
2 с.л. зехтин
2 с.л. прясно мляко

захар за поръсване

за плънка:
стафиди
шипков мармалад

От продуктите се омесва меко тесто. Оставя се да удвои обема си. Вади се върху набрашнена повърхност и не се меси, а се загъва няколко пъти и се дели на 12 части. Всяка част се разпъва внимателно, намазва се с мармалад и стафиди (може и локум или каквото предпочитате). Навива се на руло и така всеки три ролца сплитаме на плитки. Оставят се да втасат още за около половин час намазва се с жълтъка, поръсва се със захар и се слагат в загрята на 180 градуса фурна.

Добре е всеки козунак да се сложи в отделна формичка за да не се разлива, а да се надуе (именно там беше и моята грешка)








Няма коментари:

Публикуване на коментар