вторник, 17 декември 2013 г.

СЛАДКО И ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ









Дюлите се измиват добре и се почистват и обелват (обелките и изрезките не се изхвърлят от тях се прави желето).
за сладкото:
За всеки килограм плод са необходими 1 ч.ч. вода и 1 кг. захар, които се слагат да заврат . Дюлите се настъргват и се прибават към врящия сироп. Пожелание се слагат няколко лисчета индрише за аромат. Оставя се да ври на тих огън до сгъстяване. Няколко минути преди да се отстрани от котлона се добавя по 1 ч.л. лимонтозу. Още топъл се пълни в подсушени бурканчета, които се затварят и се обръщат за да вакумират.







за желето:
Обелките и изрезките се покриват с вода и се сваряват. Прецеждат се и в този сок се добавя захар (за всеки литър сок, 600 гр. загар). Добавя се индрише. Вари се докато промени гъстотата (да се има предвид че след изстиване се сгъстява още). Топло се пълни в бурканчета, затварят се и се обръщат.












2 коментара:

  1. Много вкусно и ароматно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Candy, за първи път го правя и наистина се получи добре. Поздрави!!

      Изтриване