вторник, 17 декември 2013 г.

ТУТМАНИК



1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
2 куб. жива мая
3 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
брашно
масло
за намазване - 2 жълъка, ссмесени с малко зехтин и лъжичка прясно мляко
сирене


В топлото прясно мляко разтваряме маята, захарта и малко брашно и оставяме да шупне. В дъбок съд разбиваме яйцата, зехтина, оцета, киселото мляко,  маяната смес и се прибавя по малко от двойно пресятото брашно. Меси се до получаване на меко тесто. Оставя се да почине 10 мин. след което се оформя пожелание.

Eто как го оформих аз: разделих тестото на равни топки (100 гр. всяка) Всяка топка разточих на елипса, намазах с масло и наръсих със сирене. Навих на рулце и разрязах на две. Наредих е тавата както съм показала на снимките.

Оставя се да втаса. Намазва се с жълтък смесен с малко зехтин и прясно мляко, поръсва се с сусам и се слага в студена фурна, която се вклучва на 150 градуса и всеки 10 мин. се увеличава до достигане на 180 градуса.























3 коментара:

  1. Поздравления за страхотните рецепти!
    Може ли да ми кажете по колко грама е прясната мая която ползвате,защото има различни разфасовки?
    Благодаря и още нови вдъхновения в кухнята :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Лени за милите думи!! Радвам се, че си харесваш нещичко от блога ми. Маята е 25 грама всяко кубче. Аз живея в Испания и тук само такива разфасовки има. Вече в рецептите пиша грамажа, но до скоро просто не съобразявах да го отбележа. Винаги ще помогна с каквото мога. Поздрави!!!

      Изтриване
  2. Благодаря за изключително бързия отговор,много харесах всичко в твоя блог,но най-много ми допадна този тутманик и скоро имам повод да го направя и затова се интересувах!Още един път поздравления за страхотните неща , който си поместила тук.Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване